Wednesday, December 1, 2010

SHARE RESIPI

Masa ni la yg sesuai utk aku menaip resipi & share sikit2 kat korang sbb time2 mcm ni la xyah nak rebut2 pc nak taip entri ni..hehe. Resipi ni pun aku copy & paste je dari blog misz lullaby .Thanks ML sbb bagi resipi utk sape2 yang baru nak blajar masak mcm aku ni . Simple jee..yg penting perlukan kesabaran & tenaga yg lebih utk uli tepung2 tu nanti..


Nama roti yang aku belajar ni ialah ROTI SOSEJ DAISY .. kalau korang nak letak nama korang kat resipi ni pun blh jugak..mungkin nak buat kelainan sikit kee..ikut kreativiti la ye nak letak nama ape..






Bahan2 utk 20 keping roti sosej daisy:

-Setengah kilo tepung
-Satu senduk gula
-2 peket yeast
-secubit garam
-2 sudu besar butter
-2 sudu besar susu tepung
-1/4 camca bread softener
-2 biji telur
-semangkuk kecil air biase
-putih telur (1 biji telur)
-20 batang sosej
-Mayonnaise & sos tomato @ sos cili

Cara2:
-Basuh sosej dan panaskan dlm microwave selama 3 minit
-Masukkan gula ke dalam satu mangkuk kecil air..tuangkan yis,dan biarkan die kembang seketika..


-Campurkan setengah kilo tepung,susu tepung,bread softener,2 biji telur,2 sudu besar butter dan garam...


-Bile yeast da kembang..masukkan dalam adunan tepung tadi..uli sampai jadi doh yang mantap..hehehe...
-Lepas tu,bulat2kan cukup utk 20 bola yang bulat dan sama besar.


-susun doh2 bola tadi dlm tupperware sekejap utk 45 minit.jangan lupe tutup ek tupperware tu.
Lepas 45 minit,bola2 doh tadi akan mengembang.Then uli semula bola2 doh tadi (satu persatu ye).tumbuk2 sikit bagi keluar angin..



-Gelek dengan gelas ataupun penggelek..untuk meleperkan doh tadi..


-Masukkan sosej di dalamnya.rapikan dan kemudian potong kan kepada 8 bahagian (make sure potong just sampai putus sosej sahaja)









-Lepas tu,susun la mengikut bentuk yang disukai..aku wat bentuk bunga daisy =)


-Tunggu dalam 10 minit,utk bagi roti tu makin kembang berseri2..hehehe
-Letakkan atas loyang,sapu putih telur atas roti tadi.Letak mayonnaise dan sos kat atas roti.
-Bakar pada suhu 175 C,selama 10 minit kee..sng citer agak2 smpai roti tu masak. Jangan smpai hangus sudah...


♥ terlebih sudah..hanguss sikit


** kalau korang tgk entri aku sblm ni bentuknye lain sikit kan. mula2 je aku rajin buat bentuk bunga ni. Lepas tu aku dah malas..aku leperkan je.. Dan sng cter bila dah leperkan roti tu..aku tabur je ape yg patut spt sosej,cheese,beef,sardin kat atas roti tu. Bread softener tu korang blh dptkan kat kedai2 menjual bahan kuih berhampiran ye...saje nak bagitau.

cakap2: pasni nak belajar masak lauk2 pulak.. mcm mane la kehidupan duduk rumah sewa sem dpn ni..masak pun xpandai lagi..

4 comments:

  1. slow2 la bljr masak..skrg senang je semua ley cari kat tenet fatin..hehe

    ReplyDelete
  2. btul2..baru bljr sket2 je..
    xlama lagi blh buka kedai..haha

    ReplyDelete
  3. boley la prince dtg makan selalu..haahaa

    ReplyDelete