Sunday, August 21, 2011

OPERASI MENCARI CACING TANAH

Setelah menghilang untuk seketika...aku kembali rajin utk update blog setelah wifi kembali normal..hehe...blh plak takde wifi tibe2 gara2 kena panah petir...3 hari aku merana takde wifi..keje tak boleh siap..HAHA..alasan je..ade wifi pun bknnye buat keje..

Sekarang ni aku tgh addict cerita RUNNING MAN..hehe... walaupun aku dah terlambat nak tgk cerita ni...berbalik kpd tajuk entri ni...minggu lepas aku dgn geng2 aku...TASHA,TIPAH,UMMI pegi cari cacing tanah..untuk ape?? untuk mini projek ke-2..ingat dah taknak buat pasal plant tapi memandangkan takde idea..buat jelah plant...

Kitorang nak buat experiment sama ada kehadiran cacing tanah dlm tanah akan menyuburkan lagi pokok tu ke tak...harap2 jadi lah ye..kitorang bknnye planters...nak tanam pokok pun siap kena tanya makcik kat nursery ..hehe..nampak sgt tak suka & tak reti menanam...

Pencarian bermula dgn cari kat sekeliling kampus...mcm ade je kan...takpe2...usaha penting...walaupun kena gelak dgn orang sekeliling tapi pedulikan je..haha...start cari kat kat kwsn tasik...tasik la sgt kan..bergerak seawal jam 7 pagi sbb dgr kata cacing tanah keluar waktu pagi...hehe...ntah betul ke tak...







Lepas dah putus asa cari cacing tak jumpe2...kitorang fikir nak try survey kat pilah ade ke tak..try cari cacing tanah kat kedai2 binatang peliharaan... confirm2 la takde weh....cacing tanah confirm la kne cari kat tanah...mane blh letak kat dlm bekas ke.... lepas dah cari2 tak jumpe...ptg tu masa on the way balik UiTM...kitorang eksiden plak...kereta hancur teruk kat dpn...Alhamdulillah kitorang takde ape2... :P


alala comelnye hamster ni....suka tgk mata dy yg bulat...hehe..
tak jumpe cacing..jumpe hamster pun jadi la..



Pilihan terakhir kitorang utk cari cacing ni last2 kat nursery dpn Pasaraya Aktif je..dpt cacing tapi kena cari sendiri...anak makcik tu tolong sekali ...kitorang siap pakai glove lagi..hehe... teringin nak pegang tapi geli bila cacing tu gerak terlalu aktif kat tangan..hehe...  :P kitorang cari memang dpt yg kecik2 jelah....makcik tu cari semua dpt yg besar2...














Bermula la mini project ke-2 kitorang....walaupun mula2 tu cacing tu mati...pegi lagi sekali nursery utk cari cacing  baru...sekarang ni experiment berjalan dgn lancar....harap2 okay...nak cpt2 habiskan mini projek...siapkn thesis..buat viva....pastu tinggal nak bersedia utk final exam je.... :P

p/s: 3 hari lagi nak balik rumah setelah 3 minggu tak balik.. 

No comments:

Post a Comment