Wednesday, November 23, 2011

IJAZAH SARJANA MUDA (DEGREE) UNTUK LEPASAN DIPLOMA SAINS


Haaahhh kali ni special untuk pelajar sem 6 diploma sains sahaja okay...ulang suara pelajar diploma sains sahaja...hehe..pelajar diploma lain kalau nak tahu degree ape yg diorang layak masuk..sila klik link kat bawah ni ye...terima kasih bebanyak..

Okay-okay..untuk kawan-kawan yang rungsing..yang pening..yang tak tahu menahu nak pilih kos ape untuk sambung degree...kat bawah ni ade senarainye...tapi kalau still rajin & tak percaya dengan ape yng disenaraikan..sila klik link "SYARAT-SYARAT KELAYAKAN" kat bawah ni..yang ni UiTM punye...aku rasa prefer sambung kat UiTM..yuran pun murah kan..

Berdasarkan ape yg aku tengok..kebiasaannye kalau nak sambung degree ni..at least muet kena band 3...tapi ade je yg kos tak tanya pasal muet...tapi aku tak pasti la kan...paling tinggi cgpa utk degree ni 3.80...dpt la ambik farmasi...aku tak mampu nak lepas cgpa tu..jadi ambik yg mane mampu jela ye..paling rendah pun 2.00 kalau tak silap...kos perabot,bio-komposit,marin,industri..

Walaupun sem 6 punye result tak dapat lagi dan baru nak mula pun..boleh je kita nak merancang dulu kan..tak salah pun disisi undang-undang pelajaran..yang penting sekarang ni kita tengok semua ni dulu..survey ape yg patut dan cuba utk kekalkan & tambah cgpa semampu yang mungkin.. aku mcm teringin nak ambik kos medic,pergigian..mcm adventure je..hehe..lagi satu yang aku perasan FAKULTI PERGIGIAN,PERUBATAN,SAINS KESIHATAN kemasukan utk degree hanya bulan Julai..yang lain tu biasa la bulan September..


KLIK-KLIK




FAKULTI SAINS GUNAAN
  1. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN BIOLOGY - CGPA 2.50
  2. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN KIMIA - CGPA 2.50
  3. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN FIZIK - CGPA 2.50
  4. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN TEKNOLOGI POLIMER - CGPA 2.30
  5. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN KIMIA GUNAAN - CGPA 2.50
  6. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN TEKNOLOGI MAKANAN - CGPA 3.00
  7. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN TEKNOLOGI PERABOT - CGPA 2.00
  8. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN TEKNOLOGI TEKSTIL - CGPA 2.30
  9. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN TEKNOLOGI SAINS PERSEKITARAN- CGPA 2.50
  10. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN TEKNOLOGI BAHANSARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN TEKNOLOGI
  11. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN FIZIK INDUSTRI-CGPA 2.00
  12. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN BIO-KOMPOSIT -CGPA 2.00
  13. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN KIMIA (ANALISIS FORENSIK)-CGPA 2.75
  14. SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN TEKNOLOGI MARIN-CGPA 2.00

FAKULTI FARMASI(CGPA-3.80)
  1. SARJANA MUDA FARMASI
FAKULTI KEJUTERAAN ELEKTRIK (CGPA-2.50)
  1. SARJANA MUDA KEPUJIAN KEJUTERAAN ELEKTRONIK
  2. SARJANA MUDA KEPUJIAN KEJUTERAAN ELEKTRIK
  3. SARJANA MUDA KEPUJIAN KEJUTERAAN ELEKTRONIK (INSTRUMENTASI)
  4. SARJANA MUDA KEPUJIAN KEJUTERAAN ELEKTRONIK (KOMUNIKASI)
  5. SARJANA MUDA KEPUJIAN KEJUTERAAN ELEKTRONIK (KOMPUTER)
FAKULTI KEJUTERAAN KIMIA (CGPA-2.50)
  1. SARJANA MUDA KEPUJIAN KEJUTERAAN KIMIA
  2. SARJANA MUDA KEPUJIAN KEJUTERAAN (KIMIA DAN BIOPROSES)
FAKULTI KEJUTERAAN MEKANIKAL (CGPA-2.75)
  1. SARJANA MUDA KEPUJIAN KEJUTERAAN MEKANIKAL
FAKULTI PENDIDIKAN (CGPA-2.50)
  1. SARJANA MUDA KEPUJIAN  PENDIDIKAN (BAHASA INGGERIS) 
  2. SARJANA MUDA KEPUJIAN  PENDIDIKAN SAINS (BIOLOGY)
  3. SARJANA MUDA KEPUJIAN  PENDIDIKAN SAINS (FIZIK)
  4. SARJANA MUDA KEPUJIAN  PENDIDIKAN SAINS (MATEMATIK)
  5. SARJANA MUDA KEPUJIAN  PENDIDIKAN SAINS (KIMIA)
FAKULTI PERGIGIAN (CGPA-3.50)-KEMASUKAN JULAI
  1.  IJAZAH SARJANA MUDA PEMBEDAHAN PERGIGIAN
FAKULTI PERUBATAN (CGPA- 3.50)-KEMASUKAN JULAI
  1. SARJANA MUDA PERUBATAN DAN PEMBEDAHAN 
FAKULTI PERLADANGAN DAN AGROTEKNOLOGI (CGPA-2.30)
  1. SARJANA MUDA SAINS KEPUJIAN (TEKNOLOGI DAN PENGURUSAN LADANG)
FAKULTI SAINS KESIHATAN (CGPA- 2.75)-KEMASUKAN JULAI
  1.  IJAZAH SARJANA MUDA KEJURURAWATAN
  2.  IJAZAH SARJANA MUDA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN
  3.  IJAZAH SARJANA MUDA PENGIMEJAN PERUBATAN
  4.  IJAZAH SARJANA MUDA KESIHATAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN
  5.  IJAZAH SARJANA MUDA FISIOTERAPI
  6.  IJAZAH SARJANA MUDA PEMULIHAN CARAKERJA
  7.  IJAZAH SARJANA MUDA OPTOMETRI
  8.  IJAZAH SARJANA MUDA PEMAKANAN DAN DIETETIK

Harap korang semua dapat buat keputusan yang terbaik..banyak-banyakkan solat istikharah dari sekarang...pilih la kos yang kita minat..jangan pilih ikut kawan dan jangan atas sbb paksaan sesiapa...ni semua utk masa depan kita...

Tak kisah la ape pun kos yang kita ambik...walaupun kos yg kita ambik tu tak gah mcm orang lain tapi InsyaAllah kalau ade rezeki utk kita...pasti ade jalan utk berjaya mcm orang lain...jangan hanya fikirkan takut tak dapat kerja nanti..fikir dulu ape yg kita nak belajar sekarang ni...pasti ade jalan utk kita walau mcm mane pun..

Kawan tetap kawan selamanya..walaupun terpisah selepas diploma..mungkin satu hari nanti akan berjumpa kalau semua itu dah ditakdirkan...hehe..tiba-tiba ayat last-last ni ayat sedih takut tak jumpa kawan yang mcm diploma sekarang ni..haha..Okay la jumpe di entri seterusnye...Sekian...hehe..

p/s: bila ade kelas malas pulak nak pegi...bila tak ade kelas...bosan gila duduk terperap dalam bilik je..manusia..manusia.... :P

172 comments:

  1. okay...InsyaAllah ambik pergigian..nti blh buat rawatan gigi secara percuma.. :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. sebab farmasi tu, memang board of pharmacist kawal pengambilan student2 pharmacy kat malaysia. semua ipta/ipts memang letak syarat 3.8 untuk pengambilan student pharmacy. xbest btol :(

    ReplyDelete
  4. diantara stpm dan diploma mana susah untuk mencapai cGPA seprti di atas tok melaykkan kita

    ReplyDelete
  5. suraya hanna: xtahulah..tp kebayakan u mmg farmasi paling tinggi pointer..so syarat kelayakan untuk masuk tu mmg tinggi.. :)

    timon kyuri: betul2..thanks tolong jawabkn..hehe..

    kura-kura: bergantung kepada kos..tp kebanyakannya stpm pointer lg rendah..jd senang nak masuk degree kat uitm..tp kalau diploma kat universiti lain nak masuk uitm pointer dia untuk masuk akan jd lg tinggi..blh tgk dekat link syarat kelayakan tu k.. :)

    ReplyDelete
  6. akak . yang akak bg tu utk ijazah smua tu kan . maksudnya , kalau amik dip sains then last sem dpt CGPA 2.50 boleh terus amik ijazah dalam bidang biologi kimia smua tu ye ? :D

    ReplyDelete
  7. yup..a'ah..blh ambik semua kos yg cgpa 2.50 ke atas..InsyaAllah kalau ade rezeki blh dpt kos yg kte nak.. :D

    ReplyDelete
  8. Owh . mcm tuu . hehe . susah tak bg akak utk blaja amik kos dip sains tu ? ingat lpas ni nk smbung Dip sains .

    ReplyDelete
  9. mana2 kos pun susah dik..hehe.. kos dip sains ni akan belajar semua..fizik..kimia..bio..math..english..agama..sem awl2 senang..dah lama2 biasa la susah..tp blh minta tolong kwn2 & lecturer..time akak dulu blh pilih masa sem 3 nak bio atau fizik..tp skrg ni dah xblh pilih..diploma sains ni byk pilihan masa degree..jd blh pilih mane je yg kte minat nanti.. :P

    ReplyDelete
  10. owh . btol juga tu . erm , masa akak amik dip sains dlu , spm akak bgus tak ? sbb kita rse spm kita bru2 ni pun klau nk ikut syrt klayak tu da okey . cme kimianya D . Bio dah C . agak2 sng dpat tak ?

    ReplyDelete
  11. oh akak punye spm pn xde lah bgus sgt..subjek sains mmg lemah la.kebanyakannya c...InsyaAllah blh je dpt..try je minta dulu k..

    ReplyDelete
  12. owh okey kak . :) sbb berminat nak smbung dip sains tu . tp xckup syrat . tu sdih . :)

    ReplyDelete
  13. saya baru sem 4...cgpa blum cukup g nak ambik dentisst...sy tnya deans Dental...dia ckp cut off pointer untuk intake baru2 ni 3.86...FuYOOHH..tekentut2 beljar baru dpt capai ni kali..hahaha

    ReplyDelete
  14. @Faidatul : kenapa xcukup syarat? akak dulu xminat pun diploma sains..tp dah rezeki dpt kat situ..so pegi jelah..

    @Ahmad Ismi :budak lelaki cpt tangkap belajar..cuma kena rajin je..lagipun lelaki kalau dpt 3.80 and above pun senang dpt peluang masuk mane2 tapi perempuan dpt 4 flat pun blm tentu dpt..ramai sgt perempuan yg pandai2.. :)

    ReplyDelete
  15. sy dah tnya dekan fakulti pergigian..kalu nak ambik dental pointer for dip kna dpt 3.86...giler tinggi nak mampos..nyesaltak stdy betul2 masa part 1 dulu..ngam2 dekan je,..tbh2 ni..tp insyaALLAH Allah yang tolong..kita just usaha..hehehe

    ReplyDelete
  16. betul2..hehe..ala usaha je smpai akhir sem..xdpt kos dentist..ambik kos lain yg lebih ke arah medic..dpt sem smpai hbs sem blh dpt ANC..dip kos ape ni?

    ReplyDelete
  17. owhh .. ermm .. resultnya bermasalah dekat kimia . kimia tak C , kimia sy D . klau kimia C mmg dpat dah n layak utk dip sains tu . but skrng ni da isi upu pun , just letak je . kalau ada rezeki , dpatlah . klau tak dpt takpe lah . takde rezki . :) but , hopefully dpatlah . mmg nk sgt dip sains tu . :)

    ReplyDelete
  18. InsyaAllah kalau ade rezeki dpt k...nti kalau dpt dip sains jgn lupa gtau akak okay.. :)

    ReplyDelete
  19. salam, nak taya, lepasan asasi sains uitm, untuk apply pergigian, dia pakai pointer keseluruhan yang kira ke enam-enam subjek or pakai 3 subjek dengan markah tertinggi?

    ReplyDelete
  20. salam,kebiasaannya untuk kemasukan degree dy akan tgk pointer keseluruhan semua subjek...kalau xsalah sy mcm tu la..tak kira la subjek ape yg kte ambik.. :)

    ReplyDelete
  21. kak,sye ni baru je sem3 uitm for dip sains. sye berminat nk amek dietetik tp dilarang ibu bapa. tp skrg sye dh bmint nk amek makmal perubatan atau pengimejan perubatan. tp lebih ke arah pengimejan perubatan, sye cume nk tnye,antara ketiga2 kos yg sye minat ni,kos mne yg pling senang dpt keje ye? hrap dpt membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua kos Ada baek Burke nye... Akak lepasan dil mlt...Dan sekrng akk dah kjew... Mlt kalau nak smbng die kne saing dengan budak biomedic... So,bg akk.. Die x susah mne pon..janji pointer kne bgus. Tu yang penting sekrng nie...

      Delete
  22. klu kite abis wat diploma pengimejan perubatan dan dpt pointer tinggi boleh x kite nak amik ijazah sarjana muda perubatan?total belajar brp taon?dip+ijazah?

    ReplyDelete
  23. adik,akak baru2 ni dgr cter kalau ambik makmal perubatan time ijazah..bila kte keje beza dgngaji xbyk diploma..kira mcm rugi la...pengimejan perubatan tu xray kan...yg tu keje ok..kdg2 keje tu blh bwk balik buat kat rumah..ni pun akak reka cerita..cerita drpd org yg dh bekerja kos ni...dietetik okay kalau dah dpt keje tp peluang kerja sikit sgt...takut mengganggur je nanti..pendapat akak la kos yg paling bagus ialah pengimejan perubatan..kedua dietetik...

    ReplyDelete
  24. basic utk diploma kebiasaannya 3 tahun... yg berkenaan kalau adik ambik kos pengimejan masa diploma..pastu nak ambik ijazah perubatan tu akak xpasti sgt..ijazah sarjana muda perubatan 5 tahun pengajian...kira total diploma & ijazah 8 tahun..tapi kalau dpt perubatan InsyaAllah masa dpn cerah.. :)

    ReplyDelete
  25. salam, kak saya bru hbes matrik..
    pointer tak lar tggi sngat...dlam 3.6 keats..
    agk2 boleh kew nk amek course yang perlu 3.5 syarat dy even sy nyer muet band 2 jew...muet uh die tgok yek time pilihan course uh??

    ReplyDelete
  26. xpastilah..skrg ni kalau dpt lepas pointer pn blm tentu lg kte akan dpt kos tu sbb makin lama makin ramai pelajar cemerlang. Muet tu salah 1 syarat dy akan tgk kalau ramai sgt apply kos tu..harap dpt membantu.. :)

    ReplyDelete
  27. kalau ipts sama gak ke?? huhu.. pointer pon 3 ke ats.. kena tgk result spm jugak ke?? kalo da abes diploma??

    ReplyDelete
  28. result spm kebiasaannya dy akan tgk ble kos yg kte ambik tu terlalu ramai saingan...yg part ipts tu xasti la.. :P

    ReplyDelete
  29. kalau lepas dah amek dip sains ni, if kte nak smbg medic, makna nya sambung lagi 5 tahun lah?

    ReplyDelete
  30. in my opinion,dalam byk2 kos kite kne pndai plih.. kalo x ssh gak nk dpt keje.. kdg2 kos yg kite minat tu pluang pkerjaan x luas.. rmai da fill in jwtan ksong kt company2 so pemilihan kos tu mmg sgt pnting.. btl x??

    ReplyDelete
  31. kak, saya nak ambik forensik tapi tak dapat. saya buat andaian saya tak dpt sb sya jdikan forensik 2nd choice sya. cgpa saya 3.08 dlm diploma sains. then after rayuan saya apply lagi forensik. belum dapat lagi keputusan tapi agak-agaknya ada harapan tak untuk saya dalam forensik ni? memang masa saya pilih khusus ni saya rujuk syarat kelayakan. wat masa sekarang saya rasa dunia saya gelap selagi keputusan belum keluar.

    ReplyDelete
  32. @emystic fashion factory: btul la pemilihan kos tu penting..tp kdg2 dah pilih pn blm tentu lg dpt yg tu..jd kalau dah dpt mane2 kos tu..mgkin tu rezeki kte.. :)

    @anonymous: 1st choice adik ape? jgn putus asa..kdg2 xdpt bkn sbb adik jdkan pilihan tu 2nd choice..kdg2 kte letak kat 4th choice pun blm tentu kte dpt..xtahu nk ckp cmne..kte cuba je yg terbaik..tp kalau xde rezeki nk dpt kos tu nk buat cmne kan..adik cuba dulu buat rayuan utk dptkn kos tu..kalau ade rezeki ade la k.. :)

    ReplyDelete
  33. salam , akak result upu baru keluar . alhamdulilah , saya dapat IJAZAH SARJANA MUDA PEMBEDAHAN PERGIGIAN UITM . perlu ingat lepasan diploma perlu bersaingan dengan lepasan matrikulasi/asasi . alhamdulilah saya dpt course ni sbb sy dpt 4.00 dan kawan saya pun 4.00 jugak kebiasaanya . persaingan semakin sengit sekarang :))

    ReplyDelete
  34. nak amek degree perubatan tpi..hurmm..

    ReplyDelete
  35. nak amek degree perubatan..tpi..emm..

    ReplyDelete
  36. Sy Ahmad Ismi : sy student diploma sains..uitm, sabah..hehe... insyaALLH doakan ya....risau..tupz2 dah jantung ni.gudluckl

    ReplyDelete
  37. Salam.akak sy bmnat gk dgn dploma sains uitm n sy ad apply dplma sains uitm yg scnd intake pny,.ap syrt klayakn dy akak?

    ReplyDelete
  38. uwaaa x lepas nk sambung deg pharmacy... lagi sket nk cukup pointer tuh....

    ReplyDelete
  39. MAT BUNGA:wah..tahniah2...awk lg hebat dr akak...nti dh jd doktor blh laakk dpt rawatan percuma kan kan..hehe..gudluck tau.. :)

    ALIN AMIERA: nape xambik medic? sbb pointer ke..jgn risau..xsemestinye xambik medic xblh berjaya..

    AHMAD ISNI: wah..tahniah juga..gudluck k..diploma sains kos yg best..susah tu mmg la..semua kos susah kan..3 tahun tu skejap je...perlu bykkn usaha..nak dekat exam rajin2 buat soalan past year k..InsyaAllah blh dpt dekan setiap sem.. :)

    HAZ_ONE: syarat kelayakan cuba try tgk dekat link atas sekali yg syarat kelayakan tu..biasanye dy ade gtau..asalkn subjek sains dpt kredit pn dh ckup rasanye..

    ANONYMOUS: farmasi mmg tough..dpt 4.0 pn blm tntu lg blh dpt farmasi..rezeki ade kt mane2 je k..jgn risau tau.. :)

    ReplyDelete
  40. SALAM Akak..sya dip sains student..1st sem till 4th sem alhamdulillah sya tlh dpt DL.insyallah jka ada rezki sya cuba nk dpt kan ANC..sya brmnt ngan medic..soalan sya kak.. blh ke sya dpt course tu jika result tk dpt 4 flat di akhirnya nti..(krn stkt sem 4 cma cgpa3.75 je)cma ANC hrpn sya rasanya lah yg tnggl je..??(risau)dan blh sya tau apa kelebihan ANC tuu..mklmn akak sya straight A's dlm spm result..bantu sya kak eh..tq.

    ReplyDelete
  41. jka ada rezki sya cuba nk dpt kan ANC..sya brmnt ngan medic..soalan sya kak.. blh ke sya dpt course tu jika result tk dpt 4 flat di akhirnya nti..(krn stkt sem 4 cma cgpa3.75 je)cma ANC hrpn sya rasanya lah yg tnggl je..??(risau)dan blh sya tau apa kelebihan ANC tuu..mklmn akak sya straight A's dlm spm result..bantu sya kak eh..tq.

    ReplyDelete
  42. salam...pasal yg sng nk dpt kos medic tu ke x..xblh nk ckp ape2 sbb skrg ni akak tgk dah ramai dpt 4 flat tp ade yg xde rezeki dpt medic..ade plak yg dpt biasa2 tp dpt je kos medic..semua tu bergantung kepd nasib & rezeki..skrg ni adik fokus je utk teruskn dpt ANC okay..kelebihan ANC sbnrnye xnmpak sgt utk dip ni..cuma best time konvo jelah kot..hehe..

    ReplyDelete
  43. salam,kak,saye brminat nk ambil diploma dalam bidang kimia,boleh x sye tw,kalau result saye dpt A UNTUK KIMIA DN BIO TP RESULT x bgus untuk fizik n admath bole dtrime ke ek??

    ReplyDelete
  44. salam,fizik at least dpt c pn ok..rasanye kne skurang2nye dpt kredit utk result sains..addmath tu ade jugk yg pernah dpt d..jadi adik blh je try dlu..cuma kne dpt kn kredit utk subjek sains .. :)

    ReplyDelete
  45. slam...yang psl penerapan ke uitm tu mcm mn kak?dia khas utk budak uitm shj?dia x trmasuk utk budak asasi kt matrik ke?

    ReplyDelete
  46. salam..a'ah..yg penerapan tu hanya utk pelajar uitm shj..yg len kne mohon upu... :)

    ReplyDelete
  47. Salam . Nak tanya akak , sy bdak dip , bru nak msuk sem4 . Cgpa sy 3.90 . Berminat nak jd pharmacist , tp kena blaja 5tahun kn . Tp dgr cite , uitm 3sem utk 1tahun . Jd kos tu short jd 3tahun stgh ke or ttp 5tahun ? Kompius3

    ReplyDelete
  48. salam...wah pandainye dy..bgus2...utk skrg yg farmasi kosnye hanya 4 tahun utk farmasi..kalau x silap yg 5 tahun hnya utk medic & dentist je....uitm still sama satu tahun hnya 2 sem je..so xde beza pn yg 4 tahun tu..akak pn ambik fisio 4 tahun..skjap je masa tu berlalu..hehe

    ReplyDelete
  49. salam..akak..saye nak tanyew sikit,,actually saye agak curious laa..saye baru part 2 dip in science,pointer last sem alhamdulilah agak ok laa..saye nak sangat continue degree in biology(education punyew)..dah google n tgok syarat klayakan,,kena study for 8 sem time dgree..boleh tak akak kasi opinion akak n pape info laa psal dgree yg saye nak continue nie..tengs akak..

    ReplyDelete
  50. saya respectla dgn akk..mcm2 akk tahu psl further study ni..
    huhu..grewsome

    ReplyDelete
  51. ieka tiekah : salam dik,kalau nak ambik yg education pd pendapat akak baik ambik upsi mmg terus direct ke education tp agak susah la nak dpt upsi untuk budak uitm..tp kalau ade rezeki InsyaAllah..kalau melalui uitm ambik je degree in biology..pastu smbung master biology pulak..dpt jd lecturer..byk je u lain yg tawarkn biology..xsmstinye kne specific terus education..aslkan degree ade basic biology pn dah blh dpt jd lecturer biology..tp lecturer rasanya sekurang2nye kne ade master..degree dpt jd cikgu jelah..gudluck dik :)

    Dhabitah Kamaruzzaman : akak xde la hebat sgt pn..akak cuma berkongsi pendpat & pengalaman kwn2 n org terdekat je..kdg2 akak tnya pendapat lecturer... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. owhh,,tengs akak sebab sudi share ngan saye..nak tanye lagi,,akak buat muet time sem bape??

      Delete
    3. tengs sangat sebab sudi share info2 nie kat saye..nak tanyew lagi,,if saye nak continue yg degree in biology (pure) tuh,,bapew lame pulak nak study??and ade tak certain kes yg macam skip2 sem tuh??which means yg adew certain budak dip time amek degree diowang teros masok sem 2 or 3 time degree..adew kew macam tuh??

      Delete
    4. akak buat muet masa sem 5.. :)
      oh..ieka tiekah dip sains kan..dy kalau dip dr fakulti sains gunaan..pastu sambung ijazah kos dlm fakulti sains gunaan jgk..kte akan dpt short sem..dlm 2 tahun stgah mcm tu ...ikut berapa byk subjek yg kte xyah ambik dah..biasanya terus masuk sem 3 la... :)

      Delete
  52. betul2 Dhabitah Kamaruzzaman..thanks 4 sharing ilmu yg sgt berguna ni dgn semua .. :)

    ReplyDelete
  53. salam...akak.sye ayie student diploma sains uitm sem 4...sye adew banyak soalan nk tnye. sblum tu boleh sya thu akak umo brapa? blajar jurusan ap dan semester bpa? sye tgk akak byk sgt thu ttg intake uitm :)

    ReplyDelete
  54. salam ayie,sejujurnye akak baru shj melanjutkn pelajaran ijazah sarjana muda fisio..baru shj nak hbs sem 1 xlama lg..umur 21..sbnrnye akak tahu skit2 je..kebanyaknnye jwpn dr kwn2 akak & senior2 atau kenalan terdekat..bknnye akak memandai je..tp kebanyaknnye pendapat..terpulang kt individu nak pcaya ke x..sekadar perkongsian bersama.. :)

    ReplyDelete
  55. owh okey..sye ayie...cgpa xde la tinggi sgt ..around 2.70--3.00 je...saya berminat sgt untuk sambung dalam degree in kimia industry ...klu nk dilihatkan... syarat minima adalah 2.75.... sye sbnarnya xthu mcm mna nk terangkan..sye ad baca komen diatas.ada org yg dpt 4.00 tpi xdapt eply doc. org mcm cgpa sye nie akak rase boley ke dpt kos kimia industri tu? walaupon syart minima lepas. tpi saingn semakin sengit kan? mohon pendapat akak atin :)
    selain itu..rase2 akak...cgpa macam sye sesuai utk kos ap? :)

    ReplyDelete
  56. dlm pemilihan kos ni biasanye kne ikut minat ayie..kalau dpt pointer tggi tp xminat kos yg dy minta pn xguna jgk..last2 xblh bwk kos tu..saign mmg semakin sengit..tp kos ape yg kte dpt biasanye ikut nasib..ade jgk kwn akak yg lemah pointer tp still dpt kos yg dy nak..kalau blh jgn ambik kos yg pointer tggi sgt..kalau mcm applied chem tu kos tu still blh dpt lg..InsyaAllah..kalau xdpt blh try minta rayuan..akak pn pilihan prtama pemulihan cara kerja..kedua fisioterapi..last2 dy bg fisio..kalau blh dlm senarai pilihan nak masuk degree tu..semua kos yg kte pilih tu adlh kos yg kte minat la..kalau x susah la ble dy main pilih je dr senarai kte tu.. :)

    ReplyDelete
  57. okey..thanks :) klu xkeberatan. boley sye dapatkan email yahoo akak?
    for private soalan..makasiik yaa :)

    ReplyDelete
  58. okay ..blh je.. fatin_azhar@yahoo.com..sama2 :)

    ReplyDelete
  59. Salam..Akak saya nak tanya,saya bercadang untuk mengikuti diploma di Kolej Sains Perubatan Antarabangsa PUSRAWI bulan 1 ni..Saya ambil diploma sains perubatan..Pada pendapat akak,diploma ni ok ke?Apakah ada program ijazah untuk lepasan diploma sains perubatan ni ye?Terima kasih kak...^_^

    ReplyDelete
  60. salam..sori adik..akak kalau ipts kurg tahu skit la..tp akak rasa kos tu ok je..pd pendapat akak..diploma sains perubatan pn agak meluas..jd dr segi skop pekerjaan agak meluas..kalau smbung ijazah blh ambik medic,farmasi,fisio..yg lebih ke arah perubatan...minta maaf sbb akak xbape tahu sgt.. :)

    ReplyDelete
  61. salam..awk dlu last cgpa bpe ea? msti gmpak kn..tu bley dpt fisio..hehehe..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..cgpa biasa2 je..xsehebat kwn2 akak..tp mmg nak masuk fisio susah la jgk..kalau ade rezeki InsyaAllah blh dpt.. :)

      Delete
  62. Ok,takpe kak.terima kasih atas pandangan yg diberikan... :)

    ReplyDelete
  63. Anonymous : salam..Alhamdulillah dpt 3.50 ++..dpt fisio mgkin rezeki kot..sbb kdg2 dpt pointer xsmpai 3.5 + pn blh dpt...biasa2 je result.. :)

    Nurul Hazira : sama2 dik... gudluck ..buat yg terbaik k.. :)

    ReplyDelete
  64. kalu saya nak sambung ke ijazah perekaunan CGPA KENA brp?

    ReplyDelete
  65. untuk uitm... blh tgk kat sini..cer klik.. http://e-syarat.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=article&id=50:syarat-kelayakan&catid=36:ijazah-sarjana-muda&Itemid=54

    ReplyDelete
  66. Salam kak,saya nk tny if kite dh isi for uitm application further study yg 4 choice tu..how about upu? upu yg 5-8 choice (uitm n u2 lain yg bkn RU) tu isi bende same gak ke? klw camtu, x ke ade possibility utk dpt 2 twrn dr uitm (twrn dr applictn uitm n upu) or biar kosong je yg uitm kt upu, n uitm nye u isi kt uitm nye application je? saye skrg brd di last sem dip sains n bkl daftar Jan ni :-)..n klw yg uitm nye application isi 3 option je dr 4 blh x? or mmg wajib 4/4 gak?
    dan blh saye tau kuota pelajar utk 1st batch phsio student dip brp org? krn saye dgr dr sorg senior optometry batch die 3 org je student dip cuz skrg ni diorg cam pentingkn kmskn student stpm/matriks..also klw degree pharmacy latest batch diorg ambil berape org sumenye ye? btw,sorry bnyk soalan lak tny..>.<

    ReplyDelete
  67. blog ni mmg best....hrp2 hbis dip ni dpt ambk course yg diingini...

    ReplyDelete
  68. lyn : salam dik,bg pendapat akak la kan..kalau adik mmg xde niat nak msuk degree dekat u lain selain dr uitm..baik adik xyah beli upu..mmbazir je..hehe..tp kalau sekadar nak cuba nasib ape salahnye kan kan..kalau upu tu blh je nak letak dlm senarai ade uitm..xnak letak pn xpe..kalau yg utk uitm pulak..seeloknye letak 4 pilihan sekali..buat ape tinggalkn kosong..membazir tau..kdg2 pilihan ke 4 tu yg dy bg kte..ikut rezeki masing2..oh yg psal kos fisio tu..utk mcm akak budak sem 1 degree yg bru masuk kali ni..lepasan dip sains ramai jgk dlm 10 kot..farmasi xpasti..tp dgr lg ramai dr fisio..tp yg sains kesihatan intake cuma setahun sekali je..kalau adik nak ambik kne tggu bln 9 la..xpe..lmbt pun xpe..asalkn minat nak blaja tu ttp ada... kalau xfhm tnya la lg..kalau blh tolong akak tolong mane yg mampu k.. :)

    Anonymous : xde best pun..dah lama xupdate..bz keje masa cuti dip hr tu..pastu smbung degree dah bz..ntah ble nak update blog ni..Semoga awk pun akan berjaya 1 hari nanti k.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak,thanks for the infos..:-)saye klw blh mmg nak further degree kt uitm. Maklumla,Uitm di hatiku~xD
      tu la,insya-Allah saye akan ltk 4/4..hari tu pun pening kepala gak fikir ape nk ltk yg pilihan ke-4,sbb saye klw blh mmg nk pastikan ape yg saye ltk tu saye btl2 minat so that xde prob when it comes to degree nnt. n yup yg uitm punye mmg saye akan apply utk intake bln 9 ni..:-)
      Ape2 pn thanks tau akak,rsnye dh ade kt mind nk ltk ape~xD
      oh,n upu tu saye br je beli no. pin pagi td so saye isi je kut cuma maybe saye x letak uitm la.xpe kan? but still,hopefully dpt further degree kt uitm..again,thanks for the infos,akak! klw saye ade ape2 soalan nnt saye tny akak lg ye :-D

      Delete
    2. okay..sori lmbt blas..InsyaAllah rezeki setiap org Allah dah tentukan utk kte semua k.. :)

      Delete
  69. salam..akak..kalau dpt cgpa 2.76 dan muet band 1 (aliran sains) matriks...apa kos yang layak dipilih..?...layakkah untuk sambung belajar ke u ?

    ReplyDelete
  70. salam kak,bagi lepasan matrik
    kalau pointer 3.5 (lelaki) layak x ambik course pharmacy ni?ada harapan tak nak diserap masuk ke uitm ni..sbb sy tngk syarat kt upu/uitm 3.5+...

    Kalau Pergigian pulak ad harapan tak?
    Saya minat jugak pergigian ni...
    Saya Masih KELIRU dengan Masa Depan saya
    Harap akak Membantu :)))

    ReplyDelete
  71. lyn: hehe..ok..gudluck..InsyaAllah ape yg adik impikan akan tercapai..yg penting kte dah usaha kan.. :)

    Anonymous 1 :salam dik,untuk muet tu dy xtgk pn masa kte nak apply degree..tp ble dah masuk degree..kne ambik muet lg skali la..sbb biasanye minimum band 2..kalau kos farmasi,dentist,medic kne band 3...kalau tgk syarat kelayakan minimum utk masuk degree 2.50..InsyaAllah kalau ade rezeki adik blh dpt masuk degree..ape2 pun try je dulu k.. :)

    Anonymous 2 : akak rasa kalau dentist mungkin ade harapan..sbb adik lelaki..syarat kelayakan utk lelaki biasanye kurg skit..lg pun pointer adik tinggi..budak matrik pulak tu..kalau farmasi pointer mmg tinggi..tp ade je kwn2 akak yg dpt pointer 3.5 dpt farmasi..tp tipis skit la harapan nak dpt farmasi..tp blh je cuba..dua2 kos best..ikut mane yg paling adik minat untuk masa dpn adik..hehe..gudluck k.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak,,regarding ni..sy diploma sains student CGPA 3.72..final sem dah..insyaALLAH bley dpt 3.76..rsnya nak dpt farmasi..pass tak?? cuz kwn akak pun gtu kan??? 3.5 ngam2 or lebih??

      Delete
    2. salam...kebanyakannye dpt 3.8..tp 3.5++ tu mmg ade tp skit sgt2..tu pn kira ikut nasib je..akak pn xblh nak yakinkan adik sgt tp harapan utk dpt tu mmg ada... :)

      Delete
  72. Assalamualaikum.
    saya nak tanya ni.
    ummm, saya budak part 6 diploma sains.
    saya ingat nak sambung amek farmasi...
    tapi bila saya check senarai program yang ditawarkan budak diploma,
    tade pun kos farmasi? yang ada untuk budak asasi ataupun stpm.
    budak diploma sains mmg tak boleh amek farmasi ke? saya confuse.

    harap akak dapat membantu :)

    ReplyDelete
  73. waalaikumsalam..eh bkn ada ke diploma sains utk degree farmasi..kwn2 akak ade je yg dpt farmasi.. cuba try klik link ni.. http://esyarat.uitm.edu.my/index.php?option=com_content&view=category&id=80:ijazah-sarjana-muda&Itemid=72&layout=default :)

    ReplyDelete
  74. tapi bila saya check yang kat senarai program yg ditawarkan kat upu tu, tade pun sobsss.

    ReplyDelete
  75. xpastilah dik..sbb upu mmg susah skit utk budak dip uitm..probability utk dpt upu tu sgt tipis..tp xsalah cuba..rasanye ade je..tp upu dy lebih dekat budak2 asasi,stp dgn matrik.. :)

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum akk, sy sekarng study di Asasi Sains Pertanian UPM...
    baru2 nie result MUET baru je keluar, sya dpt band 2... sy tau puncanya sebb test speaking sy sngat lemah, masalah sy ialah gemuruh, takut, ckp dpn org...
    sy nak tanya, betul ke, syarat utk graduate sekarng, mesti at least MUET band 3? jadinya, sy kena repeat r ea MUET masa degree nanti?... sy nak minx tips kat akak, supaya, mcm mana sy boleh hilangkan nervous nie bila speaking?.. :'( mse time discussion 2, sy x boleh nk bercakap.... :'(

    ReplyDelete
  77. Salam Kak,Macamana Cara Nak Dapat Course Kt UITM selain UPU? UITM ade nmbor pin sndri ke?intake dia bila ye? saya nk sambung degree insyaallah bulan 9 ni....saya dari matrik aliran sains....pointer 3.55 muet band 3 (lelaki)...akak boleh recommend x course yg layak sya memohon...saya minat dentist/pharmacy...tapi mcm x layak je...
    FYI sy kurng minat ngn math2 ni... Thks Kak :))

    ReplyDelete
  78. kan? sedih budak2 diploma ni. hahah :D
    kalau tak guna upu, kita kena apply kat u tu terus ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih sangat..dasar dah ubah..sy pun ambik diploma sains..sem akhir dah....kalau nak dental kena dpt 3.93..kalau nak pharmacy..rsnya atleast 3.8...Sedih sgt2

      Delete
  79. salam kak..sy fatin part 6 dip sains..last sem ni besela kn msg2 pening nk pilih course mse deg nnt..huhu
    sy nk tnye psl pengecualian kredit utk deg nnt (cthnye drpd 3 thun kpd 2thn stgh pengajian).. mcm skrg ni sy dr fakulti sains gunaan, n mse deg nnt cthnye sy dpt chemical engineering..blh x sy buat pengecualian kredit??
    atau ia hnya utk fakulti yg sme mse dip je? - tq :)

    ReplyDelete
  80. waalaikumsalam...rasanye band 2 pn dah ok untuk ssetengah kos..tu paling minimum..adik blh tgk dekat bhgn syarat kelayakan utk setiap kos...kalau nak ambik lg skali bgus jgk..mane la tahu dpt band 3 kan..rezeki masing2 kte xtahu...nak hilangkan nervous? haha..akak bknnye kaunseling..akak pn still ade perasaan nervous..tp ble dah ckp nervous tu akan hilang..kne biasakan present kat dpn..tp akak pn still byk kekurangan lg..byk yg kena perbaiki..xdpt la nk tolong part nervous tu..hehe :)

    ReplyDelete
  81. DalamDilemma : salam dik..uitm mmg ade no pin dy sendiri tp hanya utk pelajar uitm je..mcm adik dr aliran matrik blh mohon dr upu sahaja..3.5 agak pyah sikit utk dpt masuk kat dentist ..farmasi lg la susah...dentist mgkin ade harapan skit..try je dulu apply..xpun minta la yg ade byk bio ke..fisio pn okay jgk..xde math.. :)

    lulucmichin : kalau x apply guna upu..beli no pin yg uitm kat bank jgk..ade 2 no pin..satu upu satu lg uitm..kalau xnak upu..ambik uitm..:)

    miss lavender : salam fatin,yg pengecualian kredit biasanye dr fakulti yg sama je..mcm fakulti sains gunaan ke fakulti sains gunaan jgk..tp dr sains gunaan ke fakulti lain2..cuma ade pengecualian skit je..mcm bel n ctu n koko...tp tahun pengajian still sama xblh dipendekkan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak..insyaALLAH..sy n kwn sy nkbtry apply fisio utk deg nnt..harap2 dpt lah kak..tq byk2 atas info di atas ye :)

      Delete
    2. sama2 dik...try la..susah tu mmg la..tp cuba ape salahnye..hehe..fisio kne sedia mental n fizikal..pastu kena pegang lelaki utk belajar dlm kls... :)

      Delete
  82. salam. sis saya lepasan spm. suma nak tanya kalau amibil diploma sains (3tahun) lepastu nak sambung degree optometry brapa tahun pulak? adakah 2 tahun/3tahun/4tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..opto degree skrg ni 4 tahun..kalau campur dip sains 3 tahun..agak lama la..lbh kurg mcm kos akak je..hehe :)

      Delete
  83. exdsains_ex-samuraJanuary 23, 2013 at 9:26 PM

    baik amek degree perubatan atau pergigian..pelik kenapa farmasi lagi tinggi diikut ranking farmasi tempat ketiga pun..yang paling pasti you all lepasan diploma sains rugi kalo amek degree kejururawatan..sebab bidang bukan sains pun sebenarnya..baek bagi kat lepasan diploma jururawat jer..mcam aku ek diploma sains 2001/2003 dpt pointer 2.76 major fizik..abeh diploma sains taun 2003 aku dpat ijazah kejuruteraan mekanikal utm.berkat usaha sekerang dah jadi jurutera bertauliah dekat singapore..so gud luck and tahniah budak diploma sains..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...thanks atas perkongsian bersama...seronoknye dah kerja...dah berjaya.. :)

      Delete
  84. slm akak...sy nak tnya klu pointer 3.7 ke atas...bsar x pluang penerapan dip sains ke degree perubtn....utk mklumn akak saya mndpt straight a dlm spm...dan tmt pengajian dip sains buln mac ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...InsyaAllah kalau ade rezeki adik blh dpt degree medic...peluang tu sgt besar...adik jgn risau k...pasti ada jalan utk berjaya.. :)

      Delete
    2. okay..tq kak..

      Delete
  85. salam ..nk tnya...lpas dip sains ..bleh x sambung geology atau geofizik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,dip sains ni cabangnye sgt luas utk degree...nak pilih yg xde kena mengena dgn bidang sains pun boleh... :)

      Delete
  86. nk tnya g nie..klu msa dipl sains drop bio bleh x?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa sy dulu...semasa sem 3 boleh pilih sama ada kte nak bio atau fizik..tp utk student2 skrg yg ambik dip sains mmg xblh drop bio atau fizik...tak tahu la kalau masa akan datang dy akan ubah ke...

      Delete
  87. Slm...nak tnye..pointer sy skrng 3.69 dlm dip sains..agk2 bole dpt x kos medic...utk mkluman sy dpt straight a dlm spm..spm pun mmbntu jgak ke dlm pemilihan utk kos ni..dan adakah uitm mmntingkan budak penerapan uitm sndiridr upu? tq...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,uitm kebiasaannya akan mendahulukan student dy dulu...kalau adik blh kekalkan pointer ni sampai akhir sem...InsyaAllah bolh dpt kos medic..tp skrg ni saingan sgt2 tinggi...kdg2 pointer tinggi pun blm tentu lg dpt..semuaye bergantung kpd rezeki..spm rasanye dy akan tgk bila saingan tinggi sgt..tp akak xpasti sgt.. :)

      Delete
  88. mse permohonan penerapan zmn akak dlu...ada 4 pilihan kos ke? dan akak pilih kos2 ape je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ade 4 pilihan kos..
      1st-ijazah pemulihan cara kerja
      2nd-ijazah fisioterapi
      3rd-ijazah kimia gunaan
      4th-ijazah kesihatan persekitaran
      tp yg dpt pilihan kedua..hehe..rezeki masing2..mane2 kos susah.... :)

      Delete
    2. wahh..hebat laa :D

      Delete
    3. akak biasa2 je..kat luar sana lg ramai yg hebat dr akak.. :)

      Delete
  89. batch akak dlu ramai x dpt medic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg batch akak yg dpt medic uitm dlm 5 org rasanye..yg usm ade sorg ke 2 org..tp yg dpt kat unhas indonesia pun ramai jugak.. :)

      Delete
    2. ramainya dapat medic..pointer diorang kak camna?? 3.9++ kah??? Usm tu pulak?? risau sy

      Delete
    3. yg dpt medic dlm malaysia biasanye pointer semua tinggi2..dlm 3.8 ++.. kalau kat indon 3.5++ tapi kne ambik test kelayakan nak masuk u tu dlu.. usm pulak kena lepas ujian Malaysian University Selection Inventory (MUnSyI) dulu..jgn risau..xsemestinye medic shja yg akan mmbuatkn kte berjaya. :)

      Delete
  90. salam akak...nak tanye sy skrg asasi sains kat uitm...so nk tanye pendpt akak dgn poiter sy 3.00 di sem 1 agak2 kos ape patut sy pilih....sy betol2 berminat dlm pergigian....tp dgn result sy yg xseberapa ni adakah sy patut give up atau truskan dgn pilihan sy....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik..syarat kelayakan minimum utk masuk kos dentist adalah 3.50..jd akak rasa kalau adik xdpt capai target..mungkin adik patut fikir jalan penyelesaian lain dgn pilih kos lain yg lebih adik mampu..takut nanti dah masuk degree adik xmampu nak bwk kos tu je..sbb asasi 2 sem je kan..jd masa utk ubah pointer tu mcm xsempat je..peluang ada di mana2 dik..adik cuba cari jalan lain kalau adik xdpt nak teruskan dgn pemilihan kos dentist k.. :)

      Delete
  91. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam dik..
      untuk BIOINFORMATIK ..adik cuba tgk link ni..akak xberani nak ulas pjg..blh tolong mane yg mampu je..
      1. http://afterschool.my/bm/courses/info.php?courses=Sains&course=Biologi&cid=18&spid=76
      2. http://www.biotek.gov.my/index.php?option=com_papercutting&id=979&view=show
      3. http://studioous.blogspot.com/2012/03/bioteknologi-peluang-pekerjaan-masa.html

      BIOCOM tu biocomputer ke? yg tu xpasti sgt la dik. :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. biokomposit tu akak xpasti sgt dik..tp akak blh link kan blog2 yg akak pernah baca mengenai bio-komposit..

      1. http://totalyspies92woodpecker.blogspot.com/2012/08/road-tour-fsg.html (baca bahagian komen)

      2. http://fsg.uitm.edu.my/v1/images/stories/pdf/brochurefsg.pdf (haa...kat sini lg lengkap explanation..adik tekan Ctrl + F pastu taip bio-komposit ..sampai adik jumpe sinopsis program tersebut k..) :)

      Delete
  92. ok...klu sya tget nk bwat dgree geofizik@geology...agak2nya diploma mn yg ssuai ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara yg saya survey dan tahu..diploma sains antara kos yang paling senang utk masuk ke mane2 kos degree yang kita minat.. mungkin boleh tgk kat sini..tp xberapa details sgt.. https://pohon.usm.my/dokumen/program/SG01.pdf :)

      Delete
  93. Salam akk, sy dah sem akhir diploma sains. skrg ni tgh confius utk pilih course for penerapan uitm. sy berminat nak sambung degree in fisio. mcm akk :) nak tnye, course ni ok tak? susah ke biasa2 je? and dia 4 tahun kann? harap akk boleh share pasal course ni sbb btol2 nak sambung course ni kalau ade rezeki ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik...kalau sambung degree disio kne apply yg bln 9 punye nanti..pengambilan fakulti sains kesihatan cuma setahun sekali je..kos ni ok..cma kne kuatkan diri ..kekuatan mental & fizikal kena tinggi...susah tu agaklah..lg2 kalau mcm akak yg diploma xde basic fisio..term2 dy agak susah nak belajar..tp lama2 ok je..nak biasakn diri mmg la susah kan masa awal2..a'ah..kos ni 4 thun..akak pun masih biasakn diri..lg 1 adik kena tahu kos fisio ni ade theory & praktikal exam masa akhir sem..praktikal exam tu dlm 1 bilik..hanya kte sorg2 dgn seorg model & examiner sama ade lecturer atau fisio dr luar.,.agak nervous la time tu..soalan dy semua berdasarkan masa kte belajar dlm kls..kte kne apply kan masa praktikal exam tu..3 subjek dlm 1 hari..terkejut jgk bila diberitahu 3 subjek dlm 1 hari..bkn sng nak hafal nama tulang2 dgn muscle..exercise..cara nak guna machine lg..kalau xbelajar mmg la susah kan..masa mula2 nak nangis la jgk bila dgr akk2 senior ckp mcm tu..tp semua bg kata2 semangat..kne byk kali practice baru x menggelebah masa praktikal exam tu..hehe..mmg mane2 kos susah..tp seronok la jgk belajar fisio..kdg2 benda tu kte blh apply kat rumah ape yg kte buat.. :)

      Delete
  94. lagi 1, peluang pekerjaan utk course fisioterapi ni meluas tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. peluang pekerjaan dy mcm biasa la jd fisioterapi kat hospital..kalau minat dlm sukan..blh jd sport fisio ke..kalau dah kahwin..rasa dah mls nak kerja makan gaji..blh buat homefiso dr rumah ke rumah..peluang pekerjaan tu InsyaAllah ade kat mane2..yg pting kte usaha dulu yg terbaik..rezeki utk kte InsyaAllah Allah dah tentukan.. :)

      Delete
  95. salam....kak,,kalau result cukup2 makan je utk apply IJAZAH SARJANA MUDA PENGIMEJAN PERUBATAN,,senang dapat x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik..cukup2 mkn tu cmne dik? 3.0 ke atas ye..InsyaAllah kalau ade rezeki blh je dpt..akak pun xblh nak yakinkn adik yg adik blh dpt..sbb kdg2 kte dah apply kos tu pilihan pertama pun blm tentu lg dpt kos tu walaupun pointer 3.5 ke atas...kalau adik dah lepas syarat kelayakan tu..adik try je la apply k.. :)

      Delete
    2. untuk lepasan matrikulasi macam mana??sama je je?? kalau xsampai 3.0 mcm mna??

      Delete
    3. untuk lepasan matrikulasi agak susah la ira..ni berdasarkan akk tgk org terdekat yg masuk matrik..kalau dpt 3.0 ..kos yg kte nak tu mmg susah nak dpt..kebanyakannye dy main bg je..tp bergantung kpd rezeki masing2 jgk.. :)

      Delete
  96. Assalamualaikum Fatin,
    wah baguslah entry Fatin ni.
    kakak link kan ke blog kakak ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak..silakan kak..sharing is caring..fatin pun sbnrnye pd mulanye nak kongsi dgn kwn2 terdekat je..sekali ramai plak yg bg respon..fatin pn hanya berkongsi pendapat je mane yg fatin tahu.. :)

      Delete
  97. thanks akak for the reply. sy hari2 check just in case akk reply ke takk sbb pemilihan course nih tutup akhir bulan 3 and sy still tak buat permohonan lagi. after bc komen akk, sy takut lah plak nak amek fisio tp sbbkan dah minat, tak kisah la. tkde bnde yg senang dlm dunia ni.

    sebenarnye kak, sy still tgh confius lagi 3 course tu nak pilih ape. kan kene isi 4 kan. actually fisio will be my 1st choice lah of course. and then 2nd sy nak pilih pengimejan. for the 3rd and last choice sy xtau nak pilih ape. akk ade ape2 cadangan tak course2 sains kesihatan yg lain? sy pun dah pening xtau nak pilih dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kalau adik nak mohon kos yg berkenaan dlm fakulti sains gunaan mcm fisioterapi,pemulihan cara kerja,pengimejan,makmal perubatan & optometri..adik xblh apply skrg..sbb intake hanya setahun sekali..adik kena apply utk kemasukan yg bln 9 nanti..

      betul tu dik.."takde benda yg senang dalam dunia ni.." lg2 kalau kte tak berusaha kan..ape2 pun cuba dulu..kalau dah berusaha ..kte bertawakal & doa banyak2..InsyaAllah ..

      oh..pemulihan cara kerja pun best jgk..kwn2 akak ade yg ambik kos tu..tp dy kena kreatif skit la...kdg2 kena buat innovation...tp dlm kls mcm seronok je diorang belajar..main conteng2..main tanah liat....main lukis2..kos pemulihan cara kerja banyak dpt buat aktiviti luar..setiap mggu mesti g hospital..kitorang yg kos fisio pun jeles tgk diorang dpt belajar benda baru kat hospital...lg 1 kos environment pun okay jgk..sbb peluang kerja dy sangat banyak..tp akak xsempat nak tnya kwn2 yg ambik kos tu..

      lg satu dlm 4 pilihan adik..akak cadangkan sekurang2nye dlm pemilihan adik tu mesti ade 1 kos dr fakulti sains gunaan sbgai langkah keselamatan..sbb kte kan dr fakulti sains gunaan..kalau xdpt yg fakulti sains kesihatan..InsyaAllah dpt yg fakulti sains gunaan tu..gudluck dik..buat pilihan yg tepat..yg penting semua 4 pilihan tu mesti kte minat..kte pun xblh nak jangka mane satu yg kte akan dpt kan :)

      Delete
  98. hmmm, yg course environment tu yg mne satu ek? Sarjana Muda Sains dengan Kepujian
    (Teknologi Persekitaran) ke Sarjana Muda Kesihatan Dan
    Keselamatan Persekitaran (Kepujian)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 ok..yg teknologi persekitaran bwh sains gunaan..3 tahun sahaja..dan kesihatan & keselamatan persekitaran bwk fakulti sains kesihatan..4 tahun..bg akak dua2 peluang kerja sgt besar..yg kesihatan lg la sng dpt kerja..InsyaAllah..tinggal adik je buat pilihan.. :)

      Delete
  99. Ok now dah clear sket. Thank you akak! sgt membantu ;)

    ReplyDelete
  100. sama2 dik hasanah...nanti dah dpt keputusan jgn lupa share sama2 k..hehe..gudluck 4 ur future dik :)

    ReplyDelete
  101. Kak... sy nk tnya ni... saya lepasan diploma sains n dpt sambung pegi environmental technology... course ni 3 tahun kan? Tp ada yg ckp kalau dr diploma sains cuma 5 sem je sbb dpt terus masuk sem 2. Betul ke? Confuse ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye saya..environmental technology bwhs ains gunaan kan..so 3 tahun la..tp disebabkan adik dr kos dip sains..dpt la pengecualian kredit..maybe dpt masuk terus sem 2..kebiasaannye trus masuk sem 2 atau sem 3 mcm tu..tp masa dah masuk nanti baru blh tahu..sbb nanti nak kena uruskan pengecualian kredit semua tu..subjek ape yg kena drop dgn tak..tp xdelah sampai 3 tahun rasanye.. :)

      Delete
  102. Salam,akak. sye diploma in accountancy. untuk degree sye nak apply course lain coz sye tak minat sebenarnye ngan course account. sye ingat nak apply untuk course TESL and sarjana Muda Teknologi Marin. nak tnye pndapat akak, kalo muet lower than band 4, boleh ke msuk course TESL ? LGI 1, untuk kursus teknologi marin, itu bidang sains ke kak? sye mcm minat bidang tue, tapi sye takut kalo ade matematik, sebb sye tak brape minat kira-kira la kak. dilema nak pilih course.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ..sori lmbt bls..bz dgn byk urusan & assignment..setahu akak band muet utk pelajar tesl sgt la tggi..kebanyakannye nak band 4...kursus teknologi marin mmg bawah sains gunaan..dpt 3.0++ ke atas pn InsyaAllah dah blh dpt masuk kos tu..matematik akak xsure ade ke x..tp biasanye kalau dah bwh sains gunaan mmg xblh lari la dr kira2 tu...wlaupun bkn subjek math.. xpun adik pilih la kos yg xde kira2 mcm bwh sains kesihatan ke..hehe :)

      Delete
  103. Kalau pointer asasi uitm bawah 3.00 agak2 dapat tak ditetik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk kos bwh sains kesihatan mmg syarat kelayakan dy 2.75 tp sbnrnye nak masuk mmg susah skit..pointer atas 3.50 pn kadang2 xmenjamin blh dpt kos bwh fakulti sains kesihatan sbb kos dy semua susah..mmg kos dy nampak menarik tp susah..akak yg ambik fisio pn kdg2 rasa mcm ambik kos medic..xde masa nak main2 sgt.. :)

      Delete
  104. saya baru lepas spm , keputusan SPM lepas nak amik diploma sains E2000 kat uitm ni , cuma yg dekat upu yg 3 bidang main yg atas uh nak taruk sains gunaan ke sains tulen ? , saya nak further dalam medic kalau berjaya kat dip sains ni .

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..adik isi diploma sains..dy mmg bwh fakulti sains gunaan..nanti kalau pointer okay..blh further medic kat uitm sg buloh atau medic kat indon..best2..sori lmbt bls sbb bz sgt2 :)

      Delete
  105. asalamualaikum akak.saye baru lepas habis spm result cukup cukup makan je add math saya A fizik saye B n chemist sye C akak rase lepas x untuk ke matriks kejuruteraan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik..lepas je kalau nak masuk matrik sbb akak dulu subjek sains ade jgk yg dpt C..blh je dpt matrik.. tp akak xmasuk pun matrik.. :)

      Delete
  106. kak pusrawi ok ke ? senang nak dpt kerja ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta maaf dik..bab2 kerja akak xpasti sgt.. :)

      Delete
  107. assalam kak!srnok bce blog akk :) sye lpasan spm, sye mnat sgt medik . smentra mnunggu twaran asasi,sye ade dpt twaran dip sains di kptm kota bhru . adekah sye boleh sambung ijazah di uitm,atau di ipta lain atau hnya di kptm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dik..terima kasih.. :) biasa2 je blog akak ni..jarang update dah sbb busy sgt2 skrg ni..sori lmbat balas.. pendapat akak better adik ambik dip sains kat kptm kota bharu..sekurang2nye kalau xdpt asasi adik blh teruskan pengajian kat kptm..blh dik..blh je sambung kat ipta lain..cuba adik buka link bawah ni..dy ade tunjuk bberapa soalan berkaitan kptm..yg jawapan utk soalan adik tu adik rujuk kat sini ---->(D . J1) :)

      http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:wv2HZOdQ7pcJ:apponline.mara.gov.my/upimonline/soalan_lazim/SL_KPTM.pdf+&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=my

      Delete
  108. Assalamualaikum Fatin. Saya lepasan diploma teknologi tekstil di UiTM. Selepas diploma, saya bercadang nak amik ijazah sarjana muda sains kimia di uitm jugak. Persoalannya, diploma teknologi tekstil ni boleh ke amik degree in chemistry ??? Buat pengetahuan fatin, cgpa saya utk diploma teknologi tekstil dapat 3.05 jew. Boley x saya dapat degree in chemistry ??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, setahu saya mane2 fakulti bwh sains gunaan blh je ambik mane2 kos yg kte nak..kalau teknologi tekstil dgn kimia xdelah jauh sgt bezanye..still ade belajar kimia...so awk blh je ambik kos degree in chemistry..kelayakan utk degree in chemistry xtinggi sgt..InsyaAllah kalau ade rezeki blh dpt..kdg2 benda ni semua ikut nasib & kelayakan..kalau atas 3 pointer tu dah ok tu.. :)

      Delete
    2. Thanks awk sbb sudi balas komen saya. Berikut degree yg saya mohon utk nnti :
      (1) Sains (Kimia)
      (2) Sains (Kimia Gunaan)
      (3) Sains (Fizik)
      (4) Sains (Fizik Industri)
      Rasanya, 4 pilihan ini saya akan dapat x ?? Saya harap awk dapat bagi advice pada saya nnti :D

      Delete
    3. InsyaAllah yg kimia tu mcm ade harapan blh dpt..minat fizik jgk ke? xminat biologi? sbb kalau tekstil dgn fizik mcm dah lari skit..tp still dlm fakulti sains gunaan...tp kalau awk btul2 minat semua kos ni xpe lah.ikut diri awk jgk..jadi kalau dpt pilihan yg last pun awk takkan menyesal..yg penting awk empat2 kos ni kne kos yg btul2 awak suka..kalau x nanti sia2 je.. :)

      Delete
  109. Assalamualaikum akak Fatin. saya suka sgt baca entry akk nii ^_^ act, sy student dip sains part 2 di uitm Pahang. skg tgh tggu result utk part 2 ni :) saya nak tanya. kalau masa kte amik degree nti tp fakulti lain memang tak kan ada pengecualian kredit ke?
    sy minat sgt dgree pemakanan n dietetik tp katanya peluang pkrjaan terhad.but then bile sy check balik ada pulak yg kata dietetik sgt dprlukan di Malaysia. macam mana ya? :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..terima kasih dik sbb sudi jenguk blog ni..biasa2 je..sbnrnye entri ni utk kwn2 tp ramai plak yg dpt info dr sni..so xsalah kalau kte kongsi mane yg kte tahu kan... kalau adik masuk fakulti lain dpt pengecualian kredit kebiasaannye hanya bel sem 1,ctu sem 1, dgn hbu 3 sem..tp tu pn tgk kos jgk..sbb kalau mcm kos environment bwh fakulti sains gunaan ..diorg xdpt pengecualian kredit kat hbu kalau masa dip ambik kesatria..sbb kat puncak alam biasanye pbsm je..tp akak kos fisioterapi dpt pengecualian kredit kat ctu masa sem 1,bel masa sem 1,dgn hbu 3 sem...so dpt la kurang skit dr xde kan..hehe..tp kos still 4 tahun..kalau ambik kos bwh fakulti sains gunaan jgk..dpt la kurang dlm 2 thn stengah je pengajian.

      oh..dietetik eh..hehe..dulu akak pn beria nak ambik dietetik sbb best kan dpt belajar masak..kerja pn mcm doktor...tp akak byk minta pendapat lecturer..ade lecturer kata dietetik mmg permintaan ramai tp peluang pekerjaan terhad..kalau satu daerah tu mgkin 1 je dietetik ..xpun 1 hospital sorang je dietetik..tu lecturer akak la ckp...so kalau hospital tu dah ade kerja..kte nak kerja kat mane kan..tp tu xtahulah/..mgkin ade skop lain yg dietetik blh buat..tp xkan la universiti nak ambik student ramai2 kalau dy tahu dah xde peluang pekerjaan utk student dy kan..jgn risau pasal pekerjaan dulu..cuba try pilih kos yg kte minat..tp kwn akak xramai yg dpt dietetik...bukan susah nak dpt..nasib jgk kot..hehe..yelah..ble student dah ramai..susah dy nak bahagikan kos mane yg kte akan dpt..hehe..tu je kot..mcm pjg sgt plak membebel.. :)

      Delete
  110. Assalam akak ! seronok baca blog akk. cgpa akak sem 6 akak kata 3.5+++ kan? macam mana akk boleh capai cgpa sebaik itu? setiap sem bape kali akak dekan? kalau xdekan pointer akk mesti 3.++ kan? sya bukan apa. sem 1 haritu sy dapat pointer 3.30. skg ni sem 2 xtaulah dapat berapa inshaa Allah dekan.( akak doakan ya) agak2 bole ke sy dapat cgpa macam akk masa sem 6 nti? mohon jawab ya akk . terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik..Alhamdulillah dpt cgpa setinggi tu..tu semua rezeki Allah bagi..mmgla seronok ble dpt keputusan tinggi dgn hasil usaha sendiri buat assignment smpai awal pagi..study dgn kwn2..stress semua tu kan..mcm mane blh dpt cgpa 3.5 ++?? haha..mcm xblh jwb je..akak ni bknnye jenis yg rajin..akk kalau bab2 membaca semuanye baca last minit..tp kalau bab2 mengira suka study awal..buat latihan lebih2 walaupun lecturer xsuruh lg..tp ble final exam atau test..tips yg akak blh bg ialah buat soalan past year..setiap sem akak akan buat soalan past year lg2 final exam..hbskan semua soalan past year lps dah hbs study semua..biasanye soalan p0ast year tu akan diulang2 je..jd kalau soalan exam kebetulan keluar soalan past year yg kte dah pernah buat..tak ke seronok..hehe..tu pn rezeki kalau dpt la..InsyaAlah akak doakan adik...xdpt dekan pn jgn putus asa..mungkin Allah nak adik terus berusaha untuk dpt dekan..Alhamdulillah akak sem 2 je xdekan sbb byk sgt main..soalan past year pn xhbs buat...byk online..ble pointer trun mendadak dr 3.5++ ke 3.0 lebih2 skit...akak rasa menyesal sgt xstudy btul2....InsyaAllah blh..sbb ade kwn akak dua sem xdpt dekan pn still blh dpt cgpa 3.50 ++..InsyaAllah..doa byk2..usaha slalu..rajin tnya kwn n lecturer...buat solat hajat.. :)

      Delete
  111. Kak muet tu mmg penting sgt ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau diploma muet tu xpenting..tp akak pernah tnya kwn akak kalau degree xde muet xblh grad..masih xde bukti yg kukuh..haa pastu ade lg sorang ckp masa degree bru muet tu penting..kiranye penting utk kerja lps degree..kbh kurg mcm tu la..minta maaf kalau ade salah.. :)

      Delete
  112. salam kak saya baru lepas dapat result upu dan matrik.saya dapat diploma sains uitm dan matrikulasi.saya nak tanya pendapat akak mana satu yang patut saya pilih.keliru.saya nak pergi degree farmasi..mana lebih mudah agaknya ye??hurmmm..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik..sori agak lewat balas komen adik ni..akak bz sgt dgn byk assignment..so xdpt nak concentrate bls komen2.. :) pd pendapat akak,ikut diri adik jgk.kalau adik rasa nak hbs cpt..ambik la matrik...tp adik kne pastikan yg adik blh bg komitmen penuh utk fokus pelajaran...tp student matrik agak susah utk dpt farmasi..sedangkan yg dpt 3.9 pn ade yg xdpt..saingan student matrik sgt sengit tp akak pn xpasti kelayakan student matrik mcm mane yg akan dpt kos farmasi..yg 4.0 pn xpasti dpt farmasi.. kalau ambik kos diploma sains...xdelah pack mcm matrik...3 tahun mmg rasa mcm lama..tp ble dah start blaja...xrasa sgt pn 3 tahun tu..tahu2 je nanti dah hbs..tp kalau nak ambik farmasi..pointer utk lepasan dip kne skurang2nye 3.80++..InsyaAllah akan dpt kos farmasi tu..sekarang ni tinggal adik je yg buat keputusan..matrik xblh tggu lama2 sbb intake dy cpt kan..buat solat istikharah..InsyaAllah ade jalan penyelesaiannye..tnya pendapat keluarga.. :)

      Delete
  113. Salam akak. Saya dapat asasi sains pertanian di upm. Klau tamat asasi tu, saya boleh mntk course pergigian x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dik...akak rasa better adik ambik ijazah dalam bidang pertanian..skrg peluang pekerjaan utk pertanian sgt tinggi & sgt diperlukan... tp kalau adik minat kos pergigian...kat UPM xde kos pergigian..tp kalau UiTM syarat kelayakan utk kos pergigian bg lepasan asasi..hanya lepasan asasi UiTM & UM je ade dlm syarat kelayakan kos pergigian ke UiTM..tp mungkin nurinn blh tgk syarat kelayakan utk universiti len plak..rajin2kan diri explore okay..cuba search kat google syarat kelayakan universiti lain... :)

      Delete
  114. thanx s0o much akak fatin 4 suma inf02 yg akak da kasi..
    sya xpnah tnya ap2 s0alan pd akak sb0lom ni.. tpi sya slalu ikuti jgax entry akak
    nie..
    btw.. sya da dpt dip.sains gunaan n insyaAllah dgn inf02 dri entry akak sdikit sbanyak dpt bntu n naekkn smangat sya...
    TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 dik..entri ni pada mulanya utk kwn2 rapat je sebenarnya tapi tiba2 ramai plak yg tnya pendapat..mane yg akak dpt bantu akak jwb la dgn betul..ade yg tnya dr sumber2 terdekat...tp org lain pn blh kongsi pendapat kat ruangan komen ni.. :) wah...tahniah2 dpt dip sains...dip sains best sbb bila degree blh pilih mane2 kos yg kte minat...byk sgt pilihan...yg penting fokuskan kat diploma dlu...InsyaAllah rezeki ada di mana2.. :)

      Delete