Saturday, February 18, 2012

DI SEBALIK WAJAH ANNOUNCER KLIA

sangat rindu nak buat announcement kat KLIA 

Punye la lama cari idea nak update blog kan..bukan cari idea tetapi penuh dgn aktiviti sejak kebelakangan ni..aktiviti FINISHING SCHOOL...program wajib sebelum graduate bagi pelajar UiTM..nasib baik tak ade LDK..rela ceramah berjam-jam sampai menguap banyak kali daripada duduk bilik dgn ntah sape-sape pastu kenalkan diri..haha..aku tak minat LDK..tak pernah nak dapat satu group dgn kawan baik...huh..

Haa kan dah lari topik banyak sgt ni..okay topik kat atas tu announcer KLIA kan kan..dulu masa lepas SPM pernah la kerja part time McD lepas habis campak-campak kertas SPM tu kan..kononnye merdeka la kan..haha.. aku dah agak mesti korang tak faham sgt kan... Sebenarnya nak ckp yg aku lepas kerja McD tu aku dpt peluang kerja kat KLIA..nasib baik Zuhaizan ajak aku sama-sama pergi interview announcer kat KLIA...sebab time tu memang dia betul-betul perlukan orang melayu yg boleh speaking mandarin..so tu kira advantage la kan untuk aku & kawan aku Zue... :P


time paper KOSMO datang ni aku memang dah letak jawatan..haha..
gara-gara nak sambung belajar di UiTM Kuala Pilah...
melepas dah peluang nak famous..hehe..
kawan baik aku dpt jadi cover paper pun dah cukup bangga...


Mula-mula mestilah takut kan..tak pernah kot buat resume pastu nak kena interview dgn manager semua ni..nervous tu takyah cakap la kan..excited pun ada jugak la..malam tu mmg dah prepare baju,kasut ape nak pakai..yang penting tak terlalu over & selekeh..time interview tu benda first sekali dia ckp.."Please introduce yourself in English" ..haha..aku yang broken english ni hentam jelah ikut ape yang boleh keluar secara spontan time tu..


seronok la kan masuk paper...ni paper tahun 2009..kalau cari skrg mmg tak ade la kan..
sekarang dah tahun 2012..sekejap je masa berlalu kan..

Pastu boleh pulak kan suruh aku baca text announcement tu and buat mcm tgh on air announcement sekarang ni..memang teruk yang amat la kan announcementnye..aku masa tu interview untuk jadi announcer mandarin je..so memang dah hilang-hilang ingatan sikit la kan bahasa cina yg belajar masa sekolah rendah dulu..punye la lama kan..lepas tu memang kena hentam kaw-kaw la kan..boleh pulak dia ckp "awak ni membaca ke buat announcement"...haha..memang sentap la kan..rasa nak keluar..nak lari jauh-jauh pergi tempat yang tak ade orang..haha..nak nangis sebenarnya..haha..mane la aku pandai nak buat announcement mcm yg orang lain buat tu...tapi aku ambik semua tu sebagai pembakar semangat untuk dapatkan pengalaman..gaji pun masyuk weh untuk lepasan spm mcm aku yg tak ade pengalaman ni..


kat sini la tempat briefing sebelum start kerja..

Lama la jugak masa untuk aku pandai buat intonasi seperti seorang announcer KLIA..KLIA tu..satu dunia orang lalu lalang kat KLIA tu dengar suara aku...kalau sedap tu ade la yang puji kan..kalau tak sedap tu siap kena kritik  bukan sahaja dari orang atasan tetapi dari passenger...yang tu tak boleh tahan tu..pengalaman paling teruk sepanjang 6 bulan kerja kat situ ialah time suara aku tak ade..sakit tekak...terpaksa jugak kerja sbb tak dpt mc...memang buruk la kan suara yang keluar kat corong-corong speaker kat KLIA tu..haha...


suasana dalam bilik announcement..
sebelah kiri tu yg buat announcement melayu,english..
sebelah kanan buat announcement mandarin..
nampak mudah kerjanya kan tapi tak semudah yang disangka..hehe..
sekarang ni semua announcer mandarin KLIA semuanya melayu okay..
salah sorangnye akak aku..ambik alih jawatan aku..haha..

Tetapi serius best..kerja relaks...datang...tunggu panggilan dari gate ke suruh buat announcement boarding ..delay..atau ape-ape je announcement baru aku buat announcement..kalau tak duduk jelah baca komik ke..Mula-mula memang buat announcement mandarin je..lama-lama dah mula kena buat 3 bahasa...melayu,english,mandarin..kerja ni cuma perlu keluarkan suara...tak boleh ada silap masa buat announcement..silap-silap sikit tu normal la kan..nama pun manusia kan..lagi satu kalau dah kerja KLIA memang tak boleh lari dari mekap la kan...lagi-lagi perempuan..blusher merah tu harus okay...tapi jgn la over pulak..


Zeerella salah sorang kawan announcer mandarin.. :P


Lastly, kerja sebagai announcer KLIA merupakan pengalaman yang sangat menarik dan tak akan dilupakan sampai bila-bila..kalau ade peluang memang nak sgt pergi buat announcement lagi..dulu time mula-mula masuk UiTM ni..semua kawan-kawan nak dengar aku buat announcement secara live..diorang siap rakam lagi..buat malu je..haha..nasib baik video tu dah hilang kan..THANKS MAHB(KLIA) FOR GIVING ME SUCH A WONDERFUL EXPERIENCE !!

KERATAN AKHBAR KOSMO
























haha..ni antara kritikan yg aku jumpa...AKAK AKU ..
please take note..haha..lempang je budak ni..

haha..ni gambar lama..masa jadi announcer..
abaikan muka yang terlalu putih.. :P

ni la wajah sebenar announcer KLIA..haha..
sekarang dah pakai baju oren la kan.. :P


p/s: aktiviti full sebelum habiskan diploma...selasa minggu dpn smpai rabu stay satu malam kat UiTM Shah Alam..program Bicara Tun Dr Mahathir..wajib pergi pulak tu...sabtu minggu dpn ada aktiviti untuk part 6..sukaneka wajib jugak..semuanya nak wajib..pre grad dinner akan datang bulan march.. :P

12 comments:

  1. tu syif bravo okeh after 3.15 pm br syif org . tgk ah dia tweet kul bpe kan .

    ReplyDelete
  2. seronoknya.....:D suke suasana KLIA :)

    ReplyDelete
  3. Ada x kosong utk jawatan nie...
    teringin nk keja nie juga...

    ReplyDelete
  4. ada kekosongan x utk posisi kerja nie...?

    ReplyDelete
  5. xpasti la..skrg ni kne mohon on9..try buka lmn web malaysia airports :)

    ReplyDelete
  6. Wahh,teruja bc entry ni..sy pn nanti kje KLIA kt marry brown..xpernah kerja fast food tp klia punya nk try..ok x kje klia ni?

    ReplyDelete
  7. ok ke keje klia..seronok tgk suasana klia..hehe..tp kalau keje fast food mestila lg penat kan... :)

    ReplyDelete
  8. mcmane keje kat sne tyme syif mlm?ramai perempuan ke lelaki kat tmpat announcmnt tu?

    ReplyDelete
  9. ok ke keje kat klia?

    ReplyDelete
  10. keje kat sini ramai perempuan je..laki rasanye baru ade 2 org..tu pn yg blh speaking mandarin..keje kat sana syif mlm start pkl 9 smpai pagi pkl 8..ok..best sgt2 sbb dpt berinteraksi dgn warga lain dr Malaysia.. :)

    ReplyDelete